jonny
odpovede: 1018
re: svet sa ruti do zahuby
21.12.2009 21:25:02
kristepane 1800kg a dojazd 160km ... ? ved to je o pol tony tazsie nez normalna trojka
inferno 
odpovede: 69
odpovede: 69
21.12.2009 21:15:42
http://www.elektromobily.sk/clanky/bmw-active-e... ... uz to ozaj vyzera tak ze sa zacnu vyrabat realne vyuzitelne elektromobily ci uz je to ekologicke alebo nie ... uz vidim ten tuning: zvysovanie napatia, uprava kontrolerov hehehe len ta hmotnost ... to je pruser...najvacsou tuningovou firmou sa stane varta :-)
suzukiigni 
odpovede: 2335
16.12.2009 15:55:21
ja hovorim zase o tom, ze do 10%
min raz tolko.. nieco preplacas ani o tom nevies a tie dalsie ... donemoty. od ciernych odberov, ktorych je tisice po sk, po uplne plytvanie starym vedenim.. osobne si myslim, ze malokto ich dokaze odhadnut. ale uz nechajme tuto temu.. dam si kusok pauzu..
jonny
16.12.2009 12:43:47
suzukiigni : ale ved ja o tom vobec nehovorim.
ja hovorim len o tom, ze straty su do 10%.
ty si vyssie spominal 20-40%
ja hovorim len o tom, ze straty su do 10%.
ty si vyssie spominal 20-40%
suzukiigni 
15.12.2009 22:54:18
nehnevaj sa zase ty, ale pisat o kontrole monopolu by bolo viac nez smiesne.. sam vies, ci nevies, ako to bolo pri zrode prvych mobilnych operatorov.. mal som mobil, ked vo vk bol iba jeden priimac/vyslielac. nikde si sa skoro nedovolal a platil som donemoty. teraz je konkurencia a volam donemoty za 50€. aj vtedy monopol krical, ze "mame velke naklady".
to co som pisal su len perlicky, ktore viem a kazdy nech si spravi vlasny nazor. o tych veciach sa zvyknem debatovat s jednym odbornikom, no chapem a viem, ze to musi zniet ako rozpravka. pisem to len preto, lebo to ma logiku a kontroly, teda serioznej tam niet, lebo sa to skratka bez zdravej konkurencie neda. kontrola a nastavenie ci boj aspom 3 dodavatelov do siete nie je mozny. tento stat skratka nesiel touto cestou. chap moje odpovede radsej systemom, ze su to len uvahy.
to co som pisal su len perlicky, ktore viem a kazdy nech si spravi vlasny nazor. o tych veciach sa zvyknem debatovat s jednym odbornikom, no chapem a viem, ze to musi zniet ako rozpravka. pisem to len preto, lebo to ma logiku a kontroly, teda serioznej tam niet, lebo sa to skratka bez zdravej konkurencie neda. kontrola a nastavenie ci boj aspom 3 dodavatelov do siete nie je mozny. tento stat skratka nesiel touto cestou. chap moje odpovede radsej systemom, ze su to len uvahy.
jonny
15.12.2009 21:29:24
suzukiigni : nehnevaj sa, ale ak to nemas vobec nijak podlozene, tak oficialny vyskum / vypocet ministerstva energetiky usa (alebo odkial to cislo bolo) mi prijde ako neporovnatelne vierohodnejsi zdroj, ako nejaka tvoja uvaha.
ani ty ani ja sa na elektriku nespecializujeme, a tym padom ja budem verit odbornikom z usa. ty si naozaj myslis ze si to vymyslaju? ze ich nikto nekontroluje?
knedla : sudia svajciarskeho geologa za sposobovanie zemetraseni.
navrtal 5km jamu na ziskavanie geotermalnej energie, a sposobil zemetrasenie magnitudy 3.4
zaplatil (firma) 9milionov $ za skody, a on moze skoncit na 5 rokov v base
http://news.slashdot.org/story/09/12/15/2037250/Sw...
s tou geotermalnou energiou to tiez nebude tak jednoduche...
ani ty ani ja sa na elektriku nespecializujeme, a tym padom ja budem verit odbornikom z usa. ty si naozaj myslis ze si to vymyslaju? ze ich nikto nekontroluje?
knedla : sudia svajciarskeho geologa za sposobovanie zemetraseni.
navrtal 5km jamu na ziskavanie geotermalnej energie, a sposobil zemetrasenie magnitudy 3.4
zaplatil (firma) 9milionov $ za skody, a on moze skoncit na 5 rokov v base
http://news.slashdot.org/story/09/12/15/2037250/Sw...
s tou geotermalnou energiou to tiez nebude tak jednoduche...
suzukiigni 
15.12.2009 20:53:33
link neviem, ale viem tieto priklady z reality. kto ti bude taketo veci pisat na nete? ziadny novinar na to nema mozgove bunky a elektrarne to riesia tak, ze bezny merak na el odber nemera presne. mera viac.. nepytaj sa, ze ako to viem, viem to. okolo 10% mera v kazdej domacnosti naviac. to su straty, ktore platis a nevies o tom.. vodomer si vies skontrolovat, ale elektromer 1 nemas pravo kontrolovat
2 nevies ako na to.
dalsia perlicka ako nahanat lovasky je taka, ktoru som riesil pred nedavnom.. vela voltov.. uz je to tak, ako ma byt. ak ti zvysia napetie, tak skoro vsetky spotrebice ti budu zrat viac.. naco by si dvihal ceny, ked mozes dvihat spotrebu napetim? volal som elektrarne a uz to je ok.. malokto si vsimne taketo detaily.
je mi jedno, ci sa tu jednoduchy ludia budu smiat nad tym, co som teraz napisal, nikdy si to neoveria, lebo nebudu vediet kam sa pohnut.. konkurencia by to vyriesila, ale bojaschopna a nie utlacana, ktora ti moze akoze dodavat elektrinu, ale s tej istej velkoodberatelskej sieti a ked sa rozhodnes vratit sa naspet k povodnemu dodavatelovi, tak mas smolu.. tolko sa naplatis, ze dobehnu vsetko co stratili aj s urokami..
ku kupe el zo zahranicia. asi 80% vyrabame sami. ostatne dovazame.. tak si pametam, ale presne cislo neviem.. co vsak viem, ze tu elektraren co odstavili robi do dnes rozdiel penazi o ktore sme prisli: 1 statny rozpocet. bolo to v tej diskusii, ktoru si pozeral aj ty.. v nej boli aj tie naklady na vyrobu 1Kw/h ze okolo 30 hal. naklady!!! tak co a komu vlasne platime, ked platime 10x viac? kedze hovorili o nakladoch foto, vodnej a jadrovej, tak tym iste mysleli naklady na stavbu elektrarne + vyrobu elektriny. ak by to tak nemysleli, tak pri foto by museli pisat hodnotu na vyrobu nulu. chapes dufam.. jedno si zapametaj, ze toto vsetko co zijes su iba odrby, ako zarabat. ak argumentuju co ich vsetko stoji, tak su v strate a ak obhajuju, tak elktrina stoji 30 halierov.
podlamna na vsetko treba mat vlasny nazor a kusok sa zaujimat o elektrinu.
2 nevies ako na to.
dalsia perlicka ako nahanat lovasky je taka, ktoru som riesil pred nedavnom.. vela voltov.. uz je to tak, ako ma byt. ak ti zvysia napetie, tak skoro vsetky spotrebice ti budu zrat viac.. naco by si dvihal ceny, ked mozes dvihat spotrebu napetim? volal som elektrarne a uz to je ok.. malokto si vsimne taketo detaily.
je mi jedno, ci sa tu jednoduchy ludia budu smiat nad tym, co som teraz napisal, nikdy si to neoveria, lebo nebudu vediet kam sa pohnut.. konkurencia by to vyriesila, ale bojaschopna a nie utlacana, ktora ti moze akoze dodavat elektrinu, ale s tej istej velkoodberatelskej sieti a ked sa rozhodnes vratit sa naspet k povodnemu dodavatelovi, tak mas smolu.. tolko sa naplatis, ze dobehnu vsetko co stratili aj s urokami..
ku kupe el zo zahranicia. asi 80% vyrabame sami. ostatne dovazame.. tak si pametam, ale presne cislo neviem.. co vsak viem, ze tu elektraren co odstavili robi do dnes rozdiel penazi o ktore sme prisli: 1 statny rozpocet. bolo to v tej diskusii, ktoru si pozeral aj ty.. v nej boli aj tie naklady na vyrobu 1Kw/h ze okolo 30 hal. naklady!!! tak co a komu vlasne platime, ked platime 10x viac? kedze hovorili o nakladoch foto, vodnej a jadrovej, tak tym iste mysleli naklady na stavbu elektrarne + vyrobu elektriny. ak by to tak nemysleli, tak pri foto by museli pisat hodnotu na vyrobu nulu. chapes dufam.. jedno si zapametaj, ze toto vsetko co zijes su iba odrby, ako zarabat. ak argumentuju co ich vsetko stoji, tak su v strate a ak obhajuju, tak elktrina stoji 30 halierov.
jonny
15.12.2009 19:52:03
suzukiigni : ved daj link, alebo nieco.
tych 7.2% to bolo cislo z usa. a myslim ze to maju spocitane velmi dobre. pre nich je kazde promile strat miliony a miliardy dolarov vyfuknute do vzduchu...
jeden prasknuty kabel (ani sto kablov) ti na stratach vobec nic nezmeni.
slovenske elektrarne dodaju do siete rocne cca 25'000GWh elektriky.
tam mas 10% strat 2'500GWh. v tom sa nejake popraskane kable na dedine zdaleka stratia..
a to este boh vie kolko elektriky dovazame...
tych 7.2% to bolo cislo z usa. a myslim ze to maju spocitane velmi dobre. pre nich je kazde promile strat miliony a miliardy dolarov vyfuknute do vzduchu...
jeden prasknuty kabel (ani sto kablov) ti na stratach vobec nic nezmeni.
slovenske elektrarne dodaju do siete rocne cca 25'000GWh elektriky.
tam mas 10% strat 2'500GWh. v tom sa nejake popraskane kable na dedine zdaleka stratia..
a to este boh vie kolko elektriky dovazame...
suzukiigni 
15.12.2009 17:47:09
o slovensku nevies nic? myslim len na fakt, ze kolko ciernych odberov nasli v jednej dedinke, co robilo mozno nasobky spotreby a prisli na to len teraz, "lebo sa im nezdali straty". uvedomujes si, ze s akymi stratami sa musi ratat, ked dedinku isli len tak bajocko skontrolovat? 7,2% by nikdy nechodili, to mi ver. jedna prasklinka v zemnom kabli, co je skoro uzemnenie a stovky amperov idu do haja. kamos robi na gatlasi elektrikara - tranzitny plynovod a ma vsetky mozne papiere, ktore moze mat bezny clovek. s nim som toto preberal. osobne som sa ucil v handlovej na bani a tam boli totalne straty pred 18 rokmi. 7,2% je iba mozno snom.. ale nechcem sa tu hadat.. pisem to, co pocujes v televizii a co som zazil.. kable ktore neboli dobre izolovane a varili vodu.
sudedovi minule prdla jedna faza a straty si vobec nevsimly, kable ako ruka pod zemou a bol zoztrhnuty.. kolko Kw sa tam minalo bez povsimnutia? a to len smietka v mravenisku. dokazy su viac ako citanie na nete.
jonny
15.12.2009 01:58:48
tak tesne pred spanim len k tym stratam.
http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_power_transm...
"Transmission and distribution losses in the USA were estimated at 7.2% in 1995
http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_power_transm...
"Transmission and distribution losses in the USA were estimated at 7.2% in 1995