zoom 
odpovede: 1107
re: svet sa ruti do zahuby
01.12.2009 14:31:16
...a kurWa 
pista613 
odpovede: 2248
01.12.2009 14:22:59
Vyrobca udava prikon lebo to ma urcene zo zakona. Konec.
fcul otazzka suzuki: Ak na chladnicke uvadzaju 150W prikon, ma podla teba ta chladnicka denne spotrebu 3,6kWh? To by sme dopadli...
To iste, ak si prasknes na ziarovku ampermeter, zistis ze ta 100W ziarovka ma podstatne viac nez 100W - no v konecnom dosledku zozerie za 10h menej nez 1kWh. Takze kde je pravda? :-)
fcul otazzka suzuki: Ak na chladnicke uvadzaju 150W prikon, ma podla teba ta chladnicka denne spotrebu 3,6kWh? To by sme dopadli...
To iste, ak si prasknes na ziarovku ampermeter, zistis ze ta 100W ziarovka ma podstatne viac nez 100W - no v konecnom dosledku zozerie za 10h menej nez 1kWh. Takze kde je pravda? :-)
dongo 
odpovede: 354
odpovede: 354
01.12.2009 13:53:02
vykon je v kW, spotreba je v kW/h, co furt riesite
suzukiigni 
odpovede: 2667
01.12.2009 13:43:34
teraz to napisem tak ako to je, lebo tie slovicka co tu pisal niekto by hocikoho doplietli:
ak namerame nieco ampermetrom a preratame na waty, tak to bude stale spotreba za hodinu. kwhod. to znamena, ze ak som nameral priemerny odber z mojho pc 120wat, teda ampermetrom ampere a nasledne to preratal na waty, tak za 10 hod to bude 1200watt a to h pri kw tam je iba pre krasu, co tam nemusime uvadzat, lebo uz sme uviedli, ze je to za 10 hod. medzi kw a kwh je rozdiel iba ten, ze sme uviedli bez zbytocnych slov, ze sme merali akokeby hodinu, alebo kazdu hodinu. teda ak uvediem cas, 10 hod, tak je to stale v kwhod, aj ked uvediem, ze som meral iba sec, tak stale ten udaj co som nameral, bude na hodinu spotreba.
pre kazdeho, tie udaje co najdete na kazdom spotrebici je spotreba za hodinu a nie za min, alebo inak.. ani tam to vyrobca neudava. nedajte sa tymto dopliest. kazda hlaska o watoch bude vzdy za hodinu, ak to nebude ako dodatok napisane inak.
zoom 
01.12.2009 13:21:31
treba udat aj casovu jednotku, preto kWh ako pisal pista. Na fakture z elektrarni mas tento udaj. Mozes mat vykon aj 500kw, ale ak to bezi 5 seknund, tak...
Alebo 1kW a za 100hodin... a to je rozdiel. Preto nie je ani tak dolezite, co namerias v spicke, ale kolko je to kWh za mesiac povedzme...
svist 
odpovede: 1221
odpovede: 1221
01.12.2009 12:34:50
vykon = praca / cas
suzukiigni 
01.12.2009 12:33:18
praca nie je vykon? kw sa daju prepocitat aj na kone-HP-PS. kazda vyuzivana energia musi vykonat pracu-co je vykon. kaslime na slovicka.
ale myslim si, ze tato tema je v celku perfektna. da sa tu kadeco dozvediet. prinajlepsom moze hocikdo usetrit za mesiac ci rok, ak toto cita.
ale myslim si, ze tato tema je v celku perfektna. da sa tu kadeco dozvediet. prinajlepsom moze hocikdo usetrit za mesiac ci rok, ak toto cita.
pista613 
01.12.2009 12:08:50
Nechcem chytat za slovicka, ale ked kilowathodine neudas cas, tak ti ostane kW co nieje praca ale vykon.
A preco sa to vlastne rutime do zahuby???
A preco sa to vlastne rutime do zahuby???
suzukiigni 
01.12.2009 11:39:24 zmenené 01.12.2009 11:58:25 suzukiigni
plne suhlasim so zomom. ale ma to jeden hacik, ze ten kto ma naj techniku otvoril dvere pre tich najlepsich, zatial ti co su slabsi sa vzdy drzali iba teorie, ze nech si hovori kto chce co chce, najlepsi je ten moj, co ma na to skoly. nemci prave pre taktiku aj v technike mohli zaskocit cely svet, lebo otvarali kazdemu dvere, kto sa vedel obhajit, zatial co druhe starny otvarali dvere iba overenym ludom, ktori neboli vzdy najlepsi. pekne to vidno na priklade prveho letu do vesmiru, kde amici chceli konstruktera amika a nie nemca. ajtak ten nemec potom zvitazil. do dnes funguje taktika nie najlepsich ludi tam, kde by mali byt. asi naj priklad je pokrok v tom, ze zdanlivo skodlivy hekeri sa uz prestali zatvarat do basy v usa, ale zacali sa platit a dosiahli sa lepsie vysledky.
plati presne to, co napisal 555. ak na vsetky vojny budeme pozerat ocami vrazd, tak to bude smutne a nic s toho. ak ale ocami vedy, tak zachranime vela zivotov a da sa povedyt, ze pocet zivotov, za nejakych 50 rokov by som si tipol, ze mnohonasobne prekrocil ten, ktory bol tyrany a povrazdeny..
pista, pisem o kw. potom pisem, kolko tych kw spapkalo za urcity cas. tie veci zo vstrekom a vsetko co pisem ako ze to bolo uz vymyslene myslim tak, ze su to stare a testovane napady. potom to myslim tak, ze v casoch vojny by sa to uz davno montovalo kade tade, aj do vybranych aut, lebo vsetko islo rychlejsim tempom, tak by isiel rychlejsie aj vyvoj na seriovu lacnu vyrobu. nemyslim vazne to, ze ak by sa vojna do dnes neskoncila, bol by tu raj, ale skor naopak, ze vtedy sa az privelmi zaujimali o to, ako nieco vyrobit v co najvedsom mnozstve, teraz sa ani zdaleka takto nevyvija.. ved napokon aj v dnesnej dobe ide vsetko najskor do armady a az po urcitej dobe to sluzi ludom. skratka pisem, ze 90% toho co dnes pouzivame a je to ako novinka bolo uspesne testovane zhruba pred 20-60 rokmi.
tu je jedna fraza s gogle ako ist na waty kilowaty: "
Výkon je vo wattoch - W, tisíc W je kW, milión W je 1 megawatt MW
149,8 W je 0,1498 kW, 0,0001498 MW a je jedno kde, či na m2.
Práca je výkon za čas, teda W x hodina, kW x hodina. jednotka je Wh, kWh, ale aj Ws (wattsekunda).."
ked povies kilovat a udas cas, tak udavas kilowathodinu a ked neudas cas, tak vyjadris iba pracu.
plati presne to, co napisal 555. ak na vsetky vojny budeme pozerat ocami vrazd, tak to bude smutne a nic s toho. ak ale ocami vedy, tak zachranime vela zivotov a da sa povedyt, ze pocet zivotov, za nejakych 50 rokov by som si tipol, ze mnohonasobne prekrocil ten, ktory bol tyrany a povrazdeny..
pista, pisem o kw. potom pisem, kolko tych kw spapkalo za urcity cas. tie veci zo vstrekom a vsetko co pisem ako ze to bolo uz vymyslene myslim tak, ze su to stare a testovane napady. potom to myslim tak, ze v casoch vojny by sa to uz davno montovalo kade tade, aj do vybranych aut, lebo vsetko islo rychlejsim tempom, tak by isiel rychlejsie aj vyvoj na seriovu lacnu vyrobu. nemyslim vazne to, ze ak by sa vojna do dnes neskoncila, bol by tu raj, ale skor naopak, ze vtedy sa az privelmi zaujimali o to, ako nieco vyrobit v co najvedsom mnozstve, teraz sa ani zdaleka takto nevyvija.. ved napokon aj v dnesnej dobe ide vsetko najskor do armady a az po urcitej dobe to sluzi ludom. skratka pisem, ze 90% toho co dnes pouzivame a je to ako novinka bolo uspesne testovane zhruba pred 20-60 rokmi.
tu je jedna fraza s gogle ako ist na waty kilowaty: "
Výkon je vo wattoch - W, tisíc W je kW, milión W je 1 megawatt MW
149,8 W je 0,1498 kW, 0,0001498 MW a je jedno kde, či na m2.
Práca je výkon za čas, teda W x hodina, kW x hodina. jednotka je Wh, kWh, ale aj Ws (wattsekunda).."
ked povies kilovat a udas cas, tak udavas kilowathodinu a ked neudas cas, tak vyjadris iba pracu.
zoom 
01.12.2009 10:32:50 zmenené 01.12.2009 10:34:03 zoom
Ja to skor chapem tak, ze az vo vojne sa ukazu moznosti kazdej zo stran, lebo im ide o kejhak. Nikto predsa neukazuje 100% svojho potencialu ked nemusi... A o forme prevedenia by sa dalo polemizovat, lebo prave v tychto pripadoch ucel svati prostriedky. Nechcem tym nic obhajovat, len konstatujem.