suzukiigni 
odpovede: 2667
re: svet sa ruti do zahuby
29.11.2009 12:49:31
ekonomicky nie, ale percentualne sa mozes dostat v poho na 45% ucinnosti vratane strat az na kolesa. teraz to ani zdaleka nieje mozne.. treba si predstavit jeden dolezity fakt, ktory som opisal 50%tami pri spalovaku a generatore, ktory ma jednoduche vysvetlenie.. tych asi 30 a 45% pri benzine a nafte sa ale rata tak, lebo motor sa tazko konstruuje na velku ucinnost, pri variabilnych otackych spalovaka. ak ho ale postavime na jedny otacky, napr: 2000 ot, tak zistime, ze ucinnost rapidne stupne.. bez prob aj na 50%. dnesne motory spotrebovavaju vela energie na pohananie sami seba, kde krasne v diagnostike mozeme pozorovat rozdiely v spotrebe pri roznych otackach bez zatazenia. motor ktory by pracoval v 2000 ot a pohanal generator, by mal velke vyhody. generator by mu kladol rozny odpor a motor by sa snazil iba drzat rovnake tocky. lode na tomto vedia plavat dost ekonomicky.. prakt motor bezi na dost vysoku ucinnost a prevody su s min stratami, kedze elektricke veci ci zvaracky, alebo motory a ine pracuju bezne blizko 100% ucinnosti. myslim, ze tieto nove auta su iba zarodkom toho, s co dnesnym ludom o 30 rokov nepojde do hlavy. je to to iste, ako ked sa od pary preslo na spalovaky a verejnost kricala, ze take nebezpecne motory nikdy netreba vyrabat, lebo spaluju horlavinu 1-2 triedy.
jonny
odpovede: 1067
odpovede: 1067
29.11.2009 11:46:03
555 : nie uplne suhlasim
skutocnost je taka, ze neexistuje ziadna ina alternativna ktora dosahuje hustotu energie benzinu ci ropy. a uz vobec nehovoriac o dostupnosti a cene
hustota energie pri benzine je okolo 50MJ/kg. pri aktualne najlepsich Li-ion bateriach je to 0.5MJ/kg ! a ich teoreticky (prakticky nedosiahnutelny) limit je 5MJ/kg
ano, benzinovy motor ma ucinnost asi len 30%, cize z benzinu dostaneme asi len ~15MJ/kg, lenze to je stale 30-40 krat viac nez nam da bateria. inymi slovami, miesto 1l benzinu potrebujem 20-30kg baterii...
nehovoriac o tom, ze ak sa 50% energie na slovensku vyraba z plynu, tak si pri prechode na elektromobil nic nepomozem. a vodik to iste.
skutocnost je taka, ze neexistuje ziadna ina alternativna ktora dosahuje hustotu energie benzinu ci ropy. a uz vobec nehovoriac o dostupnosti a cene
hustota energie pri benzine je okolo 50MJ/kg. pri aktualne najlepsich Li-ion bateriach je to 0.5MJ/kg ! a ich teoreticky (prakticky nedosiahnutelny) limit je 5MJ/kg
ano, benzinovy motor ma ucinnost asi len 30%, cize z benzinu dostaneme asi len ~15MJ/kg, lenze to je stale 30-40 krat viac nez nam da bateria. inymi slovami, miesto 1l benzinu potrebujem 20-30kg baterii...
nehovoriac o tom, ze ak sa 50% energie na slovensku vyraba z plynu, tak si pri prechode na elektromobil nic nepomozem. a vodik to iste.
suzukiigni 
29.11.2009 11:23:12
ano, jedna svetla pravda, ale na dalsej strane to ma velke vyhody vo vyuzivani energie, kedze spalovak ma od 30-45% vyuzivanej energie a elektromotor 98%. ak ale spojime spalovak v skoro stalych otackach(ku generatoru), ktory by vedel bez prob pracovat na min 50%, ktory bude produkovat elektrinu, kde bez strat v prevodoch, cize dalsich 20%, tak dojdeme ku skutocnemu kroku v pred. este ak ku vsetkemu pridame obrovske straty energie pri brzdeni, ktoru mozeme chytit a nabijat akumulatory. minule som nad tymto premyslal a zistil som, ze to bude taky percentualny skok, ako od pary ku spalovakom.. tie sa mi zda, ze pri naj snahach dosahovali 12-15%.
takto sa uz davno robia lodne pohony a niet divu pre co.
takto sa uz davno robia lodne pohony a niet divu pre co.
555
odpovede: 113728
odpovede: 113728
29.11.2009 11:02:23
Ano ruti, no z ineho dovodu. Hybrid je ok, nie je nic krajsie, ako sa pozerat, ze sme sa od cias parneho stroja konecne pohli od pracovneho cyklu posunu piesta dalej.
Problem vidim v uplne orientacii na jeden sroj energie, cize elektrickej, ktora nie je generovana vlastnymi silami, ale dodavana sietou.
To je z mojho pohladu len upisanie sa jednemu diablovi, ktory nehovori nic o tom, z akych zdrojov tu energiu ziskal a dnes tvrdo prevazuje vyroba spojena s produkciou emisii. Cize v konecnom dosledu sa trochu pritiahnute moze stat, ze EXXON kupi elektrarne a bude vladnut svetu a potom budeme dalsich 200 rokov premyslat, preco nie je mozne prekrocit magicku hranicu napriklad 666km na jedno nabitie, alebo preco sa neda postavit voz, ktory samozrejme nebude hybird /lebo tie uz budu zakazane/ a naprik tomu bude sam produkovat dost energie na vlastny pohon.
Kto sa nad tym nechce zamyslat: Z jedneho karteloveho hovna skocime rovno do absolutnej diktatury monopolou.
Problem vidim v uplne orientacii na jeden sroj energie, cize elektrickej, ktora nie je generovana vlastnymi silami, ale dodavana sietou.
To je z mojho pohladu len upisanie sa jednemu diablovi, ktory nehovori nic o tom, z akych zdrojov tu energiu ziskal a dnes tvrdo prevazuje vyroba spojena s produkciou emisii. Cize v konecnom dosledu sa trochu pritiahnute moze stat, ze EXXON kupi elektrarne a bude vladnut svetu a potom budeme dalsich 200 rokov premyslat, preco nie je mozne prekrocit magicku hranicu napriklad 666km na jedno nabitie, alebo preco sa neda postavit voz, ktory samozrejme nebude hybird /lebo tie uz budu zakazane/ a naprik tomu bude sam produkovat dost energie na vlastny pohon.
Kto sa nad tym nechce zamyslat: Z jedneho karteloveho hovna skocime rovno do absolutnej diktatury monopolou.
inferno 
odpovede: 75
odpovede: 75