vti 
odpovede: 2465
re: vlv-vstrekovanie vody...
07.09.2010 10:39:43
ja som reagoval konkretne na toto:
"Je jedno o akom palive uvazujes (a je jadno aky ma idealny AFR), pretoze ma vzdy ten isty idealny LAMBDA pomer."
urcite si cital aj ten clanok co si posielal a uvadzaju tam cisla priblizne ako som pisal ja:
"The lambda used for E85 overall was very similar to that used for pump fuel and pump-plus-methanol (Figure 2, top). E85 can be tuned as lean as 0.86 and as rich as 0.74 when on power."
pri ladeni dospeli k hodnote 0.8 co je priblizne v strede toho rozsahu co som napisal.
ked si pozries graf kde porovnali nameranu lambdu pre benzin a E85 je vidiet, ze pre benzin pri max power ladili na hodnotu 0.85
ja som hlavne reagoval na to, ze stale sa ladi na tu istu hodnotu lambda.
chapem, ze opticky vyzera 0.8 a 0.85 ovela podobnejsie ako 7.5 vs 12.5 ale stale je to o tom istom. zaklad je, aby si vedel nastavit budik tak, aby vedel, ze stoich nie je 14.7 ale nieco ine podla pouziteho paliva. a taktiez musis vediet na aku hodnotu sa chces dostat. nechcem nijako obhajovat sposob ladenia voci AFR i ked ma jednu vyhodu - na budiku, kde mas len 3 cifry je presnejsie pozerat sa na AFR ako na lambdu, lebo rozdiel medzi 0.85 a 0.86 je vacsi ako 12.5 a 12.6 a to v pripade benzinu presne 0.042 ktore uz na takom budiku neuvidis. mozno je to prkotina, ale je to tak :-)
"Je jedno o akom palive uvazujes (a je jadno aky ma idealny AFR), pretoze ma vzdy ten isty idealny LAMBDA pomer."
urcite si cital aj ten clanok co si posielal a uvadzaju tam cisla priblizne ako som pisal ja:
"The lambda used for E85 overall was very similar to that used for pump fuel and pump-plus-methanol (Figure 2, top). E85 can be tuned as lean as 0.86 and as rich as 0.74 when on power."
pri ladeni dospeli k hodnote 0.8 co je priblizne v strede toho rozsahu co som napisal.
ked si pozries graf kde porovnali nameranu lambdu pre benzin a E85 je vidiet, ze pre benzin pri max power ladili na hodnotu 0.85
ja som hlavne reagoval na to, ze stale sa ladi na tu istu hodnotu lambda.
chapem, ze opticky vyzera 0.8 a 0.85 ovela podobnejsie ako 7.5 vs 12.5 ale stale je to o tom istom. zaklad je, aby si vedel nastavit budik tak, aby vedel, ze stoich nie je 14.7 ale nieco ine podla pouziteho paliva. a taktiez musis vediet na aku hodnotu sa chces dostat. nechcem nijako obhajovat sposob ladenia voci AFR i ked ma jednu vyhodu - na budiku, kde mas len 3 cifry je presnejsie pozerat sa na AFR ako na lambdu, lebo rozdiel medzi 0.85 a 0.86 je vacsi ako 12.5 a 12.6 a to v pripade benzinu presne 0.042 ktore uz na takom budiku neuvidis. mozno je to prkotina, ale je to tak :-)
raddy 
odpovede: 1196
06.09.2010 12:29:28 zmenené 06.09.2010 14:21:34 raddy
jo a este doplnim ze lambda pre max. vykon pre benzin a metanol je presne rovnaka a to cca 0.85... v praxi sa ladi aplikacia so vstrekovanim liehu (alebo primiesanim do paliva) naozaj obdobne ako cisty benzin, cielovy ramec lambda je obdobny a rovnako je obdobna finalna dosiahnuta lambda, prepocitavanie na AFR celu vec (zbytocne) skomplikuje a neprinesie ziadny prinos (aspon ja o nom neviem). Samozrejme, kludne moze byt na budiku aj zobrazovanie AFR (kedze ladim na konkretnu lambdu, ta da vzdy rovnaky ekvivalent benzinoveho AFR), akurat musim si byt vedomy ze udaj AFR nezodpoveda realite (kvoli zmiesaniu roznych paliv s roznym stoichio pomerom).
raddy 
06.09.2010 12:07:10
len doplnim, udaje ktore pisem prezentuju prakticku stranku pouzivania vstrekovania vody/liehu. Neviem o tom, zeby niekto, kto ladi taketo aplikacie prepocitaval finalny stoichio pomer zmiesanych paliv alebo dokonca ich lambdy, nerobim to ani ja. Pri pouziti metanolu, etanolu, E85 je to v podstate zbytocna komplikacia, navyse v jednoduchsich aplikaciach vstrekovania bez kontrolera vstrekovaneho mnozstva voci MAF/MAP signalu nerealizovatelne. Na druhej strane desatrocia sa pouziva ladenie na rovnaku lambdu (resp. rovnaky rozsah lambda parametra) ako s cistym benzinom a nikdo sa nezaobera AFR.
raddy 
06.09.2010 11:54:36 zmenené 06.09.2010 14:17:25 raddy
vti: ja som ale ziadne konkretne hodnoty neuvadzal, lambda=0.8 je len priblizna hodnota a takto som to aj napisal. ked sa uz bavime o idealnej hodnote lambda pre rozne paliva tak:
pozri napr. tento odkaz:
http://www.drivingsports.com/site/2008/07/e85-vs-m...
a zistis, ze idealna lambda pre max. vykon je v podstate rovnaka (velmi podobna) pre benzin, E85 a benzin+metanol). Nemam co prepacit, ale nemylil som sa ked som uvadzal fakty o vyuziti parametru lambda nemiesto AFR. Ak ladis benzin+metanol alebo metanol, E85 pozadovana finalna lambda je velmi obdobna, co vsak neznamena ze v praxi sa bude lisit podla konkretnej aplikacie a podmienok.
Pokial pouzivas zmiesane paliva a ich pomer voci vzduchu nie je presne definovany a dodrzany, nikdy nezistis realnu AFR, pretoze nevypocitas presny finalny stoichio pomer a to co uvidis na budiku v rezime AFR nebude pravda, avsak bude to pravda ak budes pozerat rezim lambda.
pozri napr. tento odkaz:
http://www.drivingsports.com/site/2008/07/e85-vs-m...
a zistis, ze idealna lambda pre max. vykon je v podstate rovnaka (velmi podobna) pre benzin, E85 a benzin+metanol). Nemam co prepacit, ale nemylil som sa ked som uvadzal fakty o vyuziti parametru lambda nemiesto AFR. Ak ladis benzin+metanol alebo metanol, E85 pozadovana finalna lambda je velmi obdobna, co vsak neznamena ze v praxi sa bude lisit podla konkretnej aplikacie a podmienok.
Pokial pouzivas zmiesane paliva a ich pomer voci vzduchu nie je presne definovany a dodrzany, nikdy nezistis realnu AFR, pretoze nevypocitas presny finalny stoichio pomer a to co uvidis na budiku v rezime AFR nebude pravda, avsak bude to pravda ak budes pozerat rezim lambda.
vti 
06.09.2010 10:48:35
raddy, prepac, ale nemas pravdu. to, co pises plati pri stochio pomere, tam je fakt, ze lambda=1 znamena idealny stav z pohladu zostatkoveho kyslika.
ak sa ale bavime o max. vykone, tak idealna lambda pre benzin je v rozmedzi 0.85 - 0.9 (AFR 12.5 - 13.3) ale napriklad pre E85 (85% bioetanol, 15% benzin) to uz je 0.7 - 0.86 kde to znamena AFR 7 - 8.5
a ked budes miesat rozne paliva, tak podla toho musis aj spravne prepocitat finalnu pozadovanu lambdu alebo afr. je jasne, ze pre tu istu lambdu bude afr rozne ale neznamena to, ze kazde palivo ma rovnake vlastnosti pri horeni a lambda ma byt napr. 0.85
nemyslim si, ze je nutne pozerat lambdu, lebo ak vies co chces dosiahnut, tak je to jedno. akurat si musis vediet kalibrovat budik na ine stochio ako pri benzine a potom mozes pozerat kludne aj afr.
ak sa ale bavime o max. vykone, tak idealna lambda pre benzin je v rozmedzi 0.85 - 0.9 (AFR 12.5 - 13.3) ale napriklad pre E85 (85% bioetanol, 15% benzin) to uz je 0.7 - 0.86 kde to znamena AFR 7 - 8.5
a ked budes miesat rozne paliva, tak podla toho musis aj spravne prepocitat finalnu pozadovanu lambdu alebo afr. je jasne, ze pre tu istu lambdu bude afr rozne ale neznamena to, ze kazde palivo ma rovnake vlastnosti pri horeni a lambda ma byt napr. 0.85
nemyslim si, ze je nutne pozerat lambdu, lebo ak vies co chces dosiahnut, tak je to jedno. akurat si musis vediet kalibrovat budik na ine stochio ako pri benzine a potom mozes pozerat kludne aj afr.
raddy 
03.09.2010 13:06:43
pozor, vobec sem neplet lambdu v zmysle kyslikoveho senzora/sondy! lambda je parameter udavajuci pomer kyslika a paliva vo vyfukovych plynoch. Ked je lambda=1, tak je palivo v stoichiometrickom pomere voci vzduchu (nech je tento pomer akykolvek), ak je zmes bohatsia ako stoich. tak je lambda menej ako 1 a opacne. Este raz, je to parameter a je to priamy vystup z kyslikoveho senzora (oznacovaneho ako lambda sonda). Pokial k hodnote lambda doplnis udaj o stich. pomere daneho paliva, ziskas parameter AFR.
cele naladenie je len na tebe (resp. na zmene map), pretoze pri zatazi sa seriovy kyslikovy senzor (lambda) nepouziva a ecu sa riadi len datami z mapy. Cize ti pri ladeni map pozeras na vystup zo sirokopasmovej lambdy (ktore je prepnuta na zobrazovanie parametra lambda, nie AFR) a ladis tak, aby bola finalna zmes(cize lambda) na pozadovanej hodnote, bezne cca 0.8 pri plnej zatazi.
nepoterebujes nijake specialne zvlastne ecu, da sa to urobit aj v jednej mape, pokial vies ako na to...
cele naladenie je len na tebe (resp. na zmene map), pretoze pri zatazi sa seriovy kyslikovy senzor (lambda) nepouziva a ecu sa riadi len datami z mapy. Cize ti pri ladeni map pozeras na vystup zo sirokopasmovej lambdy (ktore je prepnuta na zobrazovanie parametra lambda, nie AFR) a ladis tak, aby bola finalna zmes(cize lambda) na pozadovanej hodnote, bezne cca 0.8 pri plnej zatazi.
nepoterebujes nijake specialne zvlastne ecu, da sa to urobit aj v jednej mape, pokial vies ako na to...
mirec8486 
odpovede: 273
03.09.2010 12:59:14
Aha,takze lambda si to jednoducho vyreguluje na hodnotu, ktoru ma definovanu (samozrejme sa meni podla zatazenia). A co v pripade:
1. Pri plnom zatazeni,ked rj pracuje bez lambdy?ako je regulovane mnozstvo vstrekovanej tekutiny?
-ako riesenie ma jedine napada programovatelna ecu,kde je vytvorena zvlast mapa pre vstrekovanie tekutiny s vystupom pre tuto pumpu/vstrekovanie.
1. Pri plnom zatazeni,ked rj pracuje bez lambdy?ako je regulovane mnozstvo vstrekovanej tekutiny?
-ako riesenie ma jedine napada programovatelna ecu,kde je vytvorena zvlast mapa pre vstrekovanie tekutiny s vystupom pre tuto pumpu/vstrekovanie.
raddy 
03.09.2010 09:12:39
na toto je lahka odpoved: prestan uvazovat o AFR a zacni uvazovat o LAMBDA (lambda je obrateny parameter AFR). Je jedno o akom palive uvazujes (a je jadno aky ma idealny AFR), pretoze ma vzdy ten isty idealny LAMBDA pomer. Vzdy hladas idealny LAMBDA pomer (napr. 0.85), bez ohladu na druh paliva a jeho prislusny stoichiometricky pomer. Lambda=1 je pri benzine AFR 14.7:1, avsak pri metanole to moze byt (udaj len z hlavy) 7:1 napr...ale vzdy to bude lambda=1, chapenzi...AFR je parameter dany stoichiometrickym pomerom daneho paliva a ten je pri kazdom palive iny, preto ho nemozes pouzit ak miesas rozne paliva. Cize len si prepnes WB z AFR na Lambda a ladis ako s beznym palivom, napr. na lambda=0.8...
Samotny pomer vody/nitra/cohokolvek voci palivu je dolezity len z hladiska dosiahnuteho efektu (potrebujes zmes chladit alebo skor zvysovat okt. cislo a pod), avsak nema nic spolocne s ladenim zmesi podla Lambda...
Samotny pomer vody/nitra/cohokolvek voci palivu je dolezity len z hladiska dosiahnuteho efektu (potrebujes zmes chladit alebo skor zvysovat okt. cislo a pod), avsak nema nic spolocne s ladenim zmesi podla Lambda...
vti 
31.08.2010 22:11:02
na toto nie je lahka odpoved, ale v principe ked vstrekujes palivo (metyl, nitrometan a podobne) a vies povedat pomer voci ostatnemu palivu, tak vies vypocitat priblizne ake AFR potrebujes dosiahnut pri ladeni. vstrekovanie vody je troska ina zalezitost.
v kazdom pripade idealne ako doladit mapu je mat motor na motorovej brzde a hladat idealny pomer paliva/vzduchu/pristreku a samozrejme predzapalu v danych otackach.
v kazdom pripade idealne ako doladit mapu je mat motor na motorovej brzde a hladat idealny pomer paliva/vzduchu/pristreku a samozrejme predzapalu v danych otackach.
mirec8486 
31.08.2010 20:40:29
Doplnam predchadzajucu otazku, pri hladani na nete som nasiel, ze tieto tekutiny, niketory aj priamo zmiesavaju s benzinom v urcitom pomere, teda myslim, ze konkretne som to cital na toulen nie som si isty. Je mozne napr.aj metanol, nitrometan jednoducho zmiesat priamo s benzinom? Diky.